Sucralose: een slecht buikgevoel voor atleten

Het is geen geheim dat in onze Westerse cultuur veel te veel suiker geconsumeerd wordt, met negatieve gevolgen zoals obesitas, diabetes, hartfalen, verhoogde cholesterol en bloeddruk, Alzheimer etc.

Daarom dat er verschillende alternatieven voor suiker ontwikkeld zijn, om de zoete smaak te geven zonder calorieën en de gezondheidsnadelen.

Een van die alternatieve kunstmatige zoetstoffen is sucralose, dat 650 keer zoeter is dan suiker, met slechts een fractie van de calorieën.

Over sucralose is al veel controverse geweest, maar het wordt toch als veilig beschouwd voor consumptie, met migraine als enige erkende bijwerking.

Maar waar we als sporter echt naar moeten kijken, is het effect van sucralose (en andere kunstmatige zoetstoffen) op onze darmen.

Het microbioom: een atletisch orgaan

Meer en meer onderzoek wijst op het belang van de bacteria in onze darmen (het 'microbioom') voor optimale gezondheid en prestatie.

Het aantal en soort bacteria in onze darmen hebben een grote invloed op hoe ons lichaam koolhydraten, vetten en eiwitten afbreekt voor energieproductie, en op onstekingen, het immuunsysteem en een hele reeks andere fysiologische processen.

En daar zit nu juist het probleem.

Kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose, maar ook Acefulsame K, aspartaam en saccharine hebben een negatieve invloed op de bacteria in onze darmen.

Voor de gemiddelde mens misschien nog niet zo'n drama, maar voor een atleet , wiens prestaties onder andere afhangen van de goede vertering van koolhydraten, is dit een enorm belangrijk gegeven.

Darmklachten staan hoog op het lijstje ongewenste effecten voor een sporter, en sucralose lijkt een negatieve invloed te hebben op het aantal darmontstekingen wereldwijd.

Een studie (1) toonde een dramatische stijging aan in het aantal gevallen van Prikkelbare Darmsyndroom wereldwijd na de commercialisering van sucralose:

 

 

Verder studies  (2) (3) toonden aan dat kunstmatige zoetstoffen niet alleen een negatieve invloed hadden op de darmbacteria, maar dat dit bovendien glucoseintolerantie veroorzaakte, een drama voor atleten die optimaal in staat moeten zijn om koolhydraten te verteren, maar ook een gezondheidsrisico dat diabetes kan veroorzaken.

Hoe belangrijk is dat nu?

Voor de gewone mens vinden wij dit al belangrijke bevindingen, en zouden we aanraden om de hoeveelheid alomtegenwoordige kunstmatige zoetstoffen, net als suiker, drastisch te verminderen.

Voor een atleet is dit echter nog belangrijker: de rol van je darmen op je prestaties is niet te onderschatten. Atleten hebben daarom zelfs een ander soort microbioom dan niet-atleten (4), wat erop wijst dat de darmen zich mee aanpassen om topprestaties te leveren, net als bijvoorbeeld je spieren.

Ook onderzoek van Asker Jeukendrup wijst op dit gegeven (5).

Conclusie

Ook al worden kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose als "veilig" beschouwd, toch vinden wij dat ze geen plaats hebben in de voeding van een atleet, en misschien zelfs niet in de voeding van een gezondheidsbewuste persoon.

Daarom zal je dit ook nergens in ons gamma terugvinden, en verkiezen wij natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of thaumatine.

 

Referenties: 

1. Etiology of inflammatory bowel disease: a unified hypothesis ,World J Gastroenterol. 2012 Apr 21; 18(15): 1708–1722.

2. A bitter aftertaste: unintended effects of artificial sweeteners, Cell Metabolism 20, Nov.4, 2012

3. J. Suez et al, Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota, Nature, doi:10.1038/nature13793,2014

4. The microbiome of professional athletes differs from that of more sedentary subjects in composition and particularly at the functional metabolic level
Wiley Barton1,2,3, Nicholas C Penney4,5, Owen Cronin1,3, Isabel Garcia-Perez4, Michael G Molloy1,3, Elaine Holmes4, Fergus Shanahan1,3, Paul D Cotter1,2, Orla O'Sullivan1,2

5. Jeukendrup AE. Training the gut for athletes. Sports Medicine.

 

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0.00
Shipping
Total

Shipping address